Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Do picia

  • wtorek, 22 maja 2012
    • Kompot rabarbarowy

      Kompot rabarbarowy

      To jest jego czas! Trwa sezon na rabarbar i nie wolno Wam go przegapić. Jeśli nie przepadacie za pieczeniem koniecznie zróbcie kompot. To przecież takie proste. Mój powstał jako wypadkowa przepisów, które wyszperałam w sieci. Przyprawy dodają mu charakterystycznego posmaku i o dziwo, działają bardzo orzeźwiająco :)

      Składniki:

      • 3 goździki
      • kawałek kory cynamonu
      • 2,5 litra wody
      • 350-500g rabarbaru
      • cukier
      • sok z cytryny

      Do garnka wlać wodę, dodać goździki oraz cynamon. Zagotować. W tym czasie dokładnie umyć rabarbar i odciąć końcówki. Łodygi pokroić na nieduże kawałki i dodać do gotującej się wody. Pozostawić na ogniu na około 40 minut, a następnie wystudzić. Doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny. Przecedzić przez gęste sitko, zlewając kompot do dzbanka.

      Smacznego!

      Kompot rabarbarowy

      Tego pysznego kompotu na pewno nie może zabraknąć podczas wiosenno-letniego pikniku, a także w repertuarze tych osób, dla których rok bez rabarbaru, to rok stracony. W związku z tym przepis dodaję do dwóch wyśmienitych akcji kulinarnych:

        

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot rabarbarowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 09:59
  • czwartek, 16 września 2010
    • Malinowy napar

      Herbatka malinowa

      Krótko - strasznie jestem zarobiona. Nie wiem, w co ręce włożyć w pierszej kolejności. Sprawy piętrzą się przeogromnie i pędzę, pędzę, pędzę. Teraz mówię stop - czas na chwilkę zapomnienia. A jak najprościej ją odnaleźć? Z pomocą czegoś pysznego, gorącego i wyjątkowego. W tak parszywą pogodę jak dziś, tylko ona może pomóc - malinowa herbatka.

      Dumnie towarzyszy jej mój ukochany miód - jasny, gęsty, rzepakowy. Będąc w Poznaniu na Festiwalu Dobrego Smaku kupiłam ogromny słój, ale już obawiam się, że nie doczeka wiosny. Miód pochodzi z pasieki Frąckowiak - serdecznie polecam. Jeśli na jakimś jarmarku czy festiwalu spotkacie państwa Frąckowiak śmiało róbcie u nich zakupy :)

      Życzę Wam dziś dużo słońca, no i wracam do pracy :)

      Składniki:

      • 3 łyżeczki suszonych malin
      • solidna łyżeczka ulubionego miodu
      • wrzątek
      • koniecznie ulubiony kubek

      Do kubeczka wsypać maliny, po czym zalać wrzątkiem. Odczekać chwilę, że owoce zaczną opadać na dno. Wówczas dodać miód i dobrze wymieszać. Uśmiechnąć się i popijać drobnymi łykami, by przyjemność trwała jak najdłużej :)

      Polecam!

      Herbatka malinowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowy napar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 września 2010 14:23
  • czwartek, 29 kwietnia 2010
    • Czekolada po irlandzku

      czekolada po irlandzku

      Robi się ciepło, więc to już ostatni moment na gorącą, pyszną, gęstą czekoladę. Ten przepis pochodzi ze Złotej księgi czekolady wydawnictwa Olesiejuk. Oprócz tego, że czekolada jest bardzo smakowita, to po nocy w lodówce zamienia się w boski i niezwykły mus!

      Składniki  na 4 porcje (ja zrobiłam z połowy):

      • 250ml śmietanki 36% (ja dałam trochę więcej)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 500ml mleka
      • 500g gorzkiej czekolady
      • 60ml whisky (opcjonalnie, ale bez tego nie będzie już po irlandzku :D)
      • do dekoracji: kakao lub starta czekolada

      Połowę śmietanki ubijamy w misce z cukrem pudrem, aż powstanie miękka piana.

      Na małym ogniu umieszczamy rondel (o grubym dnie). Wlewamy pozostałą śmietankę oraz mleko i podgrzewamy. Zmniejszamy ogień, dorzucamy czekoladę i cały czas mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy whisky i znów mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji.

      Porcje wlewamy do szklanek/kubków, dekorujemy ubitą śmietaną oraz kakaem/czekoladą.

      Smacznego!

      *Zdjęcia wykonał Rafał

      czekolada po irlandzku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Czekolada po irlandzku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 kwietnia 2010 17:46

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl