Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Pieczywo

  • niedziela, 10 marca 2013
    • Bułeczki otrębowe - węzełki

      Bułeczki otrębowe

      Dziś już nieco wiosennie, choć za oknem właśnie prószy śnieg (w końcu w marcu, jak w garncu). Podczas, gdy w piecu dochodzą bułki na niedzielne śniadanie, jak chcę Wam zaproponować coś, co już pod koniec marca sprawdzi się idealnie nie tylko jako smakołyk na wielkanocnym stole, ale też piękny element święconki. Ja w każdym razie już postanowiłam, że te piękne (i jakże proste) bułeczki na pewno znajdą się w naszym koszyczku. To zwykłe pszenne bułki, wzbogacone solidną ilością otrębów. Gęstość ciasta pozwala na uplecenie z nich uroczych węzełków czy też gniazdek - w takiej formie prezentują się naprawdę uroczo, przy tym nic nie tracąc na smaku i wilgotności.

      Przepis znalazłam w Liskowej Pracowni Wypieków i bardzo polecam. Sama jednak nie zagniatałam ciasta ręcznie lecz przy pomocy automatu do chleba. Sposób plecenia zaś odnalazłam w jednym z komentarzy pod przepisem u Liski. Spróbujcie - na pewno dacie radę!

      Składniki (na 8 węzełków):

      • 190g wody o temp. pokojowej
      • 20g oleju roślinnego
      • 300g mąki pszennej
      • 50g otrębów pszennych (lub jakichkolwiek innych)
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 15g świeżych)

      Aby wyrobić ciasto w automacie, do jego formy najpierw wlewamy wodę oraz olej (choć niektóre automaty przewidują inną kolejność). Płyn zasypujemy mąką w taki sposób, aby woda nigdzie nie przeciekała. Na mąkę wysypujemy otręby. Cukier oraz sól wsypujemy w przeciwległe rogi formy. Pośrodku zaś robimy niewielki dołek, do którego wsypujemy drożdże instant. Wkładamy formę do automatu, zamykamy pokrywę i włączamy do prądu. Wybieramy program do wyrabiania ciasta (u mnie "Dough"). Po ok 20 min. mieszania ciasto jest gotowe.

      Jeśli nie macie automatu i używacie świeżych drożdży, najpierw należy je lekko rozczynić. W tym celu dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki wody i mieszamy. Po 15 minutach łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto - ręcznie lub mikserem (z końcówkami - hakami).

      Bułeczki otrębowe

      W obu przypadkach po wyrobieniu ciasta zagniatamy je w kulę, smarujemy lekko olejem i wkładamy do miski. Przykryte ściereczką zostawiamy na ok 1h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. W tym momencie możemy zagnieść tradycyjne, okrągłe bułki, lub pokusić się o przygotowanie węzełków. W tym celu z każdego kawałka ciasta formujemy długi, cienki wałek. Na jego środku robimy luźny supełek. Pozostałe końcówki wałka owijamy wokół powstałego kręgu, dbając by końce znalazły się pod spodem bułki. Uformowane bułeczki zostawiamy na 40-60 min. do ponownego wyrośnięcia.

      Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Przed wstawieniem do niego bułek możemy delikatnie posmarować je olejem lub mlekiem. Po włożeniu do pieca, po ok 10 min. zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy kolejne 5-10 min. Po wyjęciu z pieca studzimy bułeczki na kratce.

      Smacznego!

      Bułeczki otrębowe

      Bułeczki otrębowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki otrębowe - węzełki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 marca 2013 09:09
  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Chleb babci Rózi

      Chleb babci Rózi

      Niestety, w mojej rodzinie nigdy nie było babci Rózi. To szczęście miała autorka bloga Makagigi, z którego niniejszy przepis zaczerpnęłam. A przepis jest... wyśmienity! Chleb piekłam dwa razy i nie, nie zawiódł mnie. Smakuje i wygląda pysznie. Do dzieła! Tylko uwaga - chleb robi się dwa dni. Nie non stop oczywiście, ale przygotowania zaczynamy w wieczór poprzedzający samo pieczenie.

      Składniki:

      • 500g mąki pszennej chlebowej (użyłam zwykłej pszennej)
      • 1 i 1/2 szklanki wody
      • 12 i 1/2 g drożdży
      • 1 łyżeczka soli

      Wieczorem przygotować zaczyn: 250g mąki wymieszać z drożdżami oraz szklanką wody. Przykryć i pozostawić na 12 godzin.

      Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól i 1/2 szklanki wody. Dokładnie wyrobić (nawet do 10 min. Ja używam miksera z końcówkami do zagniatania). Ciasto przykryć i pozostawić do podwojenia objętości, na 1,5-2 godziny. W czasie wyrastania można raz odgazować, wbijając pięść w ciasto. Wysmarować formę masłem. Ciasto znów odgazować, przełożyć do formy i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.

      Rozgrzać piekarnik do 225°C i w tej temperaturze piec chleb przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25 minut (w sumie pieczemy przez ok. 40 min.)

      Polecam jeść lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły. Koniecznie z dobrym masłem.

      Smacznego!

      Chleb babci Rózi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb babci Rózi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 20:28
  • czwartek, 10 maja 2012
    • Bułeczki włoskie

      Bułeczki włoskie

      Lubicie bułki? Na pewno. My także. Dlatego dziś nie chleb, ale właśnie bułeczki. Mój mąż uznał je za najlepsze, jakie do tej pory upiekłam. Jeśli chodzi o mnie, to rzeczywiście były smaczne i długo utrzymywały świeżość, ale nadal poszukuję tego smaku "idealnego". Przepis znalazłam na Domowych Wypiekach. Jako element od siebie wybrałam dodatek posiekanych oliwek. Dodałam je do połowy bułeczek, które dzięki temu smakowały jeszcze lepiej.

      Składniki (na 6 do 8 bułek):

      • 450g mąki pszennej
      • 50g mąki pszennej graham
      • 225g wody
      • 23g oliwy z oliwek
      • 13g świeżych drożdży
      • 10g soli
      • 1/2 łyżeczki cukru

      Cukier, połowę ilości wody i drożdże umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10 min.

      Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wody. Wyrabianie ręczne zajmie około 20 minut. Ja korzystałam z miksera z końcówkami do zagniatania - trwało to 10 minut. Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. 

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką, podzielić na 6-8 porcji. Każdą rozwałkować na owalny placek długości 15 cm. Tu można rozłożyć na nich oliwki. Zwijać od krótszego boku, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i zostawić na 40-45 minut w ciepłym miejscu.

      Piekarnik rozgrzać do  220°C, bułeczki naciąć z wierzchu wzdłuż. Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią.

      Smacznego!

      Bułeczki włoskie

      Bułeczki włoskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki włoskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 15:13
  • wtorek, 24 kwietnia 2012
    • Chleb z ryżem, polentą i płatkami owsianymi

      Chleb z polentą i płatkami owsianymi

      Kolejny przepis z mojej "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków". W oryginale z dzikim ryżem, u mnie ze zwykłym białym, którego już do wypieku chlebów używałam. Co mogę powiedzieć o tym bochenku? Jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę, a słodki i słony smak doskonale się równoważą. Kolejne pieczywo, które mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Podobnie, jak większość chlebków, wyrabiałam go w wypiekaczu, ale piekłam już tradycyjnie, w formie w piekarniku - tak moim zdaniem smakuje najlepiej.

      Składniki:

      • 50g polenty (1/2 szklanki)
      • 50g szklanki mocnej razowej mąki chlebowej (1/2 szklanki) - u mnie pszenna pełnoziarnista
      • 325g białej mąki chlebowej (niecałe 3 szklanki)
      • 50g dzikiego ryżu (1/2 szklanki) - u mnie biały ryż długoziarnisty
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
      • 30ml mleka w proszku (2 łyżki)
      • 300ml wody (1 i 1/4 szklanki)
      • 30ml oleju słonecznikowego (2 łyżki)
      • 50g płatków owsianych (1/2 szklanki)
      • 30ml sztucznego miodu (2 łyżki) - użyłam golden syrup

      Ryż ugotować we wrzątku, odcedzić i wystudzić.

      Do formy wypiekacza wlać wodę i olej. Płyny posypać obiema mąkami, polentą, płatkami i mlekiem w proszku - tak, by sypkie produkty w całości pokryły wodę z olejem. Miód oraz sól umieścić w osobnych rogach formy. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wsypać drożdże - tak, by nie dotknęły płynu. Nastawić wypiekacz na program dough. Ryż dodać po usłyszeniu brzęczyka lub na 5 minut przez zakończeniem wyrabiania ciasta.

      Formę (13 x 23 cm) wysmarować masłem. Zagniecione ciasto wyjąć z formy wypiekacza i podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować mały bochenek, a następnie ułożyć wszystkie obok siebie w formie.

      Przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby bochenek wyrósł. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Po wyrośnięciu wstawić chleb do pieca i pozostawić go tam na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić go na metalowej kratce.

      Smacznego!

      Chleb z polentą i płatkami owsianymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z ryżem, polentą i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 kwietnia 2012 14:00
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Chleb z ziemniakami

      Chleb z ziemniakami

      Jeśli uwielbiacie domowy chleb, ale obawiacie się samodzielnie go zrobić, oto przepis dla Was! Prosty, ale tak pyszny, że wręcz można popaść w obłęd. Dodatek ziemniaków sprawia, że skórka jest delikatna, a chleb lekko wilgotny. Świeżość utrzymywał do ostatniej kromki. Piękny, smaczny i bardzo prosty. Na pewno będę do tego przepisu wracać wielokrotnie, a Wam polecam go z całego serca. Postępowałam niemal dokładnie wg przepisu Liski, u której to cudo znalazłam.

      Chleb z ziemniakami

      Składniki:

      • 100g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)
      • 400g mąki pszennej
      • 200-250 ml wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 10g świeżych drożdży (zamieniłam na odpowiednią ilość drożdży instant)

      Drożdże wsypać do miseczki razem z cukrem i zalać 100ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn ruszył.

      Mąkę połączyć z solą i ziemniakami. Na środku zrobić dołek i wlać do niego kolejno zaczyn, resztę wody oraz oliwę. Jeśli wody będzie za mało, wówczas dolać jej nieco więcej. Następnie zagnieść gładkie ciasto - ja użyłam miksera. Zostawić do wyrośnięcia (na 1h) w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią spożywczą.

      Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka rozrostowego - ponieważ takowego nie posiadam, przełożyłam chlebek do wysypanego mąką durszlaka (stąd ciekawe wzory z mąki na upieczonym bochenku). W ciągu 45 minut do godziny ciasto powinno odpowiednio wyrosnąć.

      Piekarnik, razem z blachą, rozgrzać do 240°C. Uciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, otworzyć piekarnik i położyć pergamin na blasze. Zaraz po tym przełożyć bochenek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

      Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić. Wystudzić go na kratce, a potem zajadać, zajadać i zajadać :)

      Smacznego!

      Chleb z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 21:32
  • poniedziałek, 20 lutego 2012
    • Chlebek kukurydziany

      Chlebek kukurydziany

      Pod tegoroczną choinką znaleźliśmy wspaniałą książkę o pieczywie, a ja nieustannie wierzę, że nie ma nic piękniejszego niż zapach pieczonego chleba. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków jest o tyle ciekawa, że zawiera w sobie wiele przepisów na bochenki prosto z wypiekacza. Ciasto więc wyrabia się samo, a my w tym czasie możemy zająć się czymś z goła innym. Jako, że wolę bardziej tradycyjne kształty chlebów, po wyrobieniu przełożyłam ciasto do tradycyjnej foremki i piekłam w zwykłym piecu. Polecam Wam taki sposób - bochenki wychodzą jeszcze lepsze. Zatem muszę przyznać, że jest to chlebek kukurydziany półautomatyczny :)

      Chlebek kukurydziany

      Składniki (na 1 średniej wielkości bochenek):

      • 150g mąki kukurydzianej (1 i 1/4 szklanki)
      • 350g niebielonej białej mąki chlebowej (3 szklanki)
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki jasnego cukru muscovado
      • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
      • 90 ml mleka (6 łyżek)
      • 210 ml wody (niecała 1 szklanka)
      • 22 ml oleju kukurydzianego (1 i 1/2 łyżki - użyłam zwykłego roślinnego)
      • woda do posmarowania
      • polenta do posypania

      Do formy automatu wlać wodę, mleko i olej. Płyny posypać mąkami. Sól i cukier wsypać w osobne rogi formy. Zrobić zagłębienie w mące tak, by nie dotrzeć do płynu - wsypać w nie drożdże. I teraz do wyboru: 

      1. Ustawić maszynę na program Dough. Po jego zakończeniu przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać za pomocą mokrej łyżki i posypać polentą. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Ja swój piekłam niecałą godzinę w 200°C. Po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić. 

      2. Ustawić automat na szybki program i średnio przyrumienioną skórkę. Przed rozpoczęciem pieczenia posmarować bochenek wodą i posypać polentą. Po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić. 

      Smacznego!

      Chlebek kukurydziany

      Chlebek kukurydziany


      Przy tej okazji chciałam Was zaprosić na wyjątkowo przyjemne wydarzenie. Jeśli zdarzy się, że jutro wieczorem będziecie przebywać w Warszawie, a nie macie pomysłu, jak uczcić ostatki, zapraszam na pyszną zabawę w brazylijskim klimacie. Koniecznie musicie wziąć udział w słodkich ostatkach przygotowanych przez uroczą Brazylijkę, a organizowanych przez fundację Terra Brasilis. Szczegóły znajdziecie TUTAJ. Do zobaczenia! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek kukurydziany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2012 21:14

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl