Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Przekąski

  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Pasty rybne do kanapek

      Pasta rybna

      Przy piątku czas przekonać jeszcze nieprzekonanych, iż szykowanie domowych past kanapkowych ani nie jest trudne, ani też niewykonalne. Z całą pewnością takie pasty są smaczne i znikają w ekspresowym tempie. Dziś będę przekonywać do past rybnych, ponieważ ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Składniki obu past są w zasadzie takie same, ale swój smak zawdzięczają rybie. Wybierzcie więc swoją ulubioną i spróbujcie :)

      Pasta kanapkowa z wędzonym pstrągiem (wersja dla cierpliwych):

      • 1 tuszka wędzonego pstrąga
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz
      • ew. sok z cytryny

      Pstrąga dokładnie obrać z mięsa, uważając na małe ości. Cebulę posiekać jak najdrobniej. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać za pomocą widelca. Ewentualnie doprawić sokiem z cytryny.

       

      Pasta kanapkowa z tuńczyka (wersja ekspresowa):

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1 średnia cebula
      • 3-4 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz

      Tuńczyka odcedzić i przełożyć do przystawki blendera wyposażonej w ostrze. Cebulę przekroić na pół lub cztery części i dodać do tuńczyka, podobnie jak pozostałe składniki. Zamknąć przystawkę i włączyć blender dosłownie na kilka sekund. W tym czasie cebula zostanie posiekana, a tuńczyk lekko roztarty.

       

      Do tego typu past doskonale pasuje również jajko ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę. Warto je wmieszać do pasty na samym końcu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pasty rybne do kanapek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 10:47
  • piątek, 14 stycznia 2011
    • Tosty z avocado

      tosty z avocado

      Pyszne śnadanie? Bardzo chętnie :) Najlepiej tosty z czymś naprawdę oryginalnym. Ja wybrałam avocado. Przyznam, że kupienie odpowiednio dojrzałego owocu było naprawdę trudne. To moje czwarte podejście i wreszcie udane - wcześniej trafiały mi się owoce za twarde, nie do końca dojrzałe, które szybko pleśniały, ech... Ale wreszcie mam i chcę więcej! Avocado to prostota - 4 dodatki, które sprawiają, że miąższ nabiera niezwykłego charakteru. Dlatego polecam tę bardzo prostą i szybką przekąskę :D

      Składniki:

      • kromka ulubionego pieczywa
      • 1 dojrzałe avocado
      • sól
      • pieprz
      • sok z cytryny
      • natka pietruszki

      Kromkę pieczywa wkładamy do tostera lub opiekacza i pozostawiamy w nim tak długo, by stał się odpowiedni chrupki. Avocado przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ i przekładamy do miseczki. Ugnitamy go za pomocą widelca, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Natkę myjemy, po czym siekamy.

      Na gorących tostach rozsmarowujemy pastę z avocado, a następnie posypujemy natką pietruszki.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tosty z avocado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      piątek, 14 stycznia 2011 11:27
  • poniedziałek, 25 października 2010
    • Zawijane bułeczki z parówkami

      bułki z parówką

      A dzisiaj coś dla wszystkich łasuchów! Moim bardzo smakowało, więc postanowiłam podać dalej :) Uwierzcie, to naprawdę smakowity i prosty przepis. Ciasto jest bardzo delikatne, wnętrze możemy nadziać czym chcemy. Radzę więc spróbować, zwłaszcza że wykonanie jest na tyle proste, że można te bułeczki zrobić z dziećmi.

      Po wszelkie techniczne rady zapraszam na stronę, na której znalazłam przepis, czyli TU.

      Składniki:

      • paczka drożdży instant / 25g świeżych (zrobić zaczyn)
      • 250g mąki
      • 1 jajko (temp. pokojowa)
      • 100 ml mleka
      • 2 łyżki oleju
      • 1/2 łyżki soli
      • 1 łyżka cukru
      • 8 małych parówek
      • 8 plasterków sera
      • 1 rozkłócone jajko z odrobiną soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być jednolite i nie kleić się do rąk. Odstawić do podwojenia objętości (ok. 30 min). Potem znów wyrobić, a następnie podzielić na 8 części.

      Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, na tyle szeroki by zmieścił parówkę. Wzdłuż jednego końca ponacinać paski. Na drugi koniec położyć ser i parówkę, a następnie zrolować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy czas możemy je tak pozostawić na kilkanaście minut - wówczas będą jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.

      Piec w 200°C przez 10-12 minut, aż bułki zrobią się rumiane.

      Smacznego!

      bułki z parówką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zawijane bułeczki z parówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 października 2010 17:08
  • środa, 21 kwietnia 2010
    • Pogacze

      Pogacze

      Dziś przedstawiam ciekawą i prostą w przygotowaniu przekąskę. Według tego, co udało mi się znaleźć, pogacze wywodzą się z kuchni węgierskiej, jednak przepisów na nie jest bardzo wiele. Ja piekłam według receptury zamieszczonej w książeczce Domowe Pieczywo (nr 28 Biblioteki Poradnika Domowego). Może nie do końca spełniły moje oczekiwania, ale nie mogę powiedzieć, że się zawiodłam :)

      Składniki:

      • 400g mąki pszennej
      • 300g twarogu (ja użyłam półtłustego)
      • 150g masła/margaryny
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5ml)
      • 100g startego, ostrego żółtego sera
      • rozmącone jajko
      • gruboziarnista sól

      W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie wyrabiamy ciasto do gładkości (chwilę to trwa). Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość jednego palca. Przy pomocy niedużej szklanki (u mnie Ø 4,5 cm) wycinamy krążki ciasta, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy krążek smarujemy jajkiem, posypujemy solą, a następnie tartym serem. Pieczemy na złoty kolor w 200° (myślę, że ok. 25 min., ale lepiej sprawdzać czy już się złocą). Pogacze pięknie rosną wzwyż!

      Smacznego!

      Pogacze

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pogacze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      środa, 21 kwietnia 2010 23:47

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl