Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpisy

  • czwartek, 10 maja 2012
    • Bułeczki włoskie

      Bułeczki włoskie

      Lubicie bułki? Na pewno. My także. Dlatego dziś nie chleb, ale właśnie bułeczki. Mój mąż uznał je za najlepsze, jakie do tej pory upiekłam. Jeśli chodzi o mnie, to rzeczywiście były smaczne i długo utrzymywały świeżość, ale nadal poszukuję tego smaku "idealnego". Przepis znalazłam na Domowych Wypiekach. Jako element od siebie wybrałam dodatek posiekanych oliwek. Dodałam je do połowy bułeczek, które dzięki temu smakowały jeszcze lepiej.

      Składniki (na 6 do 8 bułek):

      • 450g mąki pszennej
      • 50g mąki pszennej graham
      • 225g wody
      • 23g oliwy z oliwek
      • 13g świeżych drożdży
      • 10g soli
      • 1/2 łyżeczki cukru

      Cukier, połowę ilości wody i drożdże umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10 min.

      Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wody. Wyrabianie ręczne zajmie około 20 minut. Ja korzystałam z miksera z końcówkami do zagniatania - trwało to 10 minut. Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. 

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką, podzielić na 6-8 porcji. Każdą rozwałkować na owalny placek długości 15 cm. Tu można rozłożyć na nich oliwki. Zwijać od krótszego boku, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i zostawić na 40-45 minut w ciepłym miejscu.

      Piekarnik rozgrzać do  220°C, bułeczki naciąć z wierzchu wzdłuż. Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią.

      Smacznego!

      Bułeczki włoskie

      Bułeczki włoskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki włoskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 15:13
  • środa, 09 maja 2012
    • Zupa z liści rzodkiewki w stylu azjatyckim

      Zupa z liści rzodkiewki

      Miała być koperkowa, ale wczoraj wróciłam do domu z pęczkiem pysznych, bardzo świeżych rzodkiewek. Miała być zupa krem, bo takie przepisy na wykorzystanie liści rzodkiewki znalazłam w sieci. Ale kiedy do bulionu wrzuciłam te zielone strzępki, natychmiast zmieniłam zdanie. Z szafki wyciągnęłam makaron sojowy, suszone chili, sos rybny, sojowy i trochę czosnku. Mój instynkt mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. PYSZNA! Z dokładnie taką azjatycką nutą, jaką kocham najbardziej. Jeśli następnym razem przyjdzie Wam do głowy wyrzucić liście, które odetniecie od rzodkiewek, stanowczo Wam tego zabraniam. Wrzućcie je do garnka, dodajcie kilka składników i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. A jeśli nie wierzycie, że liście rzodkiewek nadają się do jedzenia, odsyłam Was do lektury :)

      Składniki:

      • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub z dodatkiem kurczaka
      • pęczek liści rzodkiewek
      • łyżeczka suszonego, posiekanego chili
      • ząbek czosnku
      • sos sojowy
      • sos rybny
      • makaron sojowy

      Do wrzącego bulionu dodać dokładnie umyte i posiekane liście rzodkiewki. Dosypać chili, a czosnek przepuścić przez praskę i także dodać do zupy. Doprawić solidnym chlustem sosu sojowego oraz rybnego. Na koniec dodać do zupy drobny makaron sojowy. Poczekać, aż zmięknie i zajadać!

      Smacznego!

      Zupa z liści rzodkiewki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z liści rzodkiewki w stylu azjatyckim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2012 15:10
  • środa, 25 kwietnia 2012
    • Ciasteczka z masłem orzechowym - pyszne!

      Ciasteczka z masłem orzechowym

      Po ostatnim maratonie pieczywa, który de facto jeszcze się nie zakończył, dziś pora na coś nieco bardziej słodkiego. Od jakiegoś czasu na kuchennej półce stało masło orzechowe - zaczęte, ale jakoś nie znalazł się chętny, by wygrzebać zawartość słoika do końca. A smak na ciastka z masłem orzechowym chodził za mną już od jakiegoś czasu. I wiecie co? W tej formie masło orzechowe odpowiada mi dużo bardziej, niż jako krem ze słoika. Ciacha są po prostu rewelacyjne! Już planuję zakup kolejnego słoika masła, tym razem już nie w wersji smooth, ale z kawałeczkami orzechów. Myślę, że wyjdą równie cudowne, o ile nie lepsze. Przepis znalazłam u KASI, ale w swojej wersji zmniejszyłam ilość cukru.

      Składniki (wyszło mi 30 ciasteczek):

      • 100g miękkiego masła
      • 140g masła orzechowego
      • 180g cukru (u mnie 150g)
      • 1 jajko
      • 220 - 230g mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki sody
      • drobny cukier do obtaczania ciastek

      Masło utrzeć z cukrem, aż stanie się puszyste. Dodać masło orzechowe i miksować ok. 5 minut. Dodać jajko i mieszać przez jeszcze ok. 2 minuty. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej. Zagnieść ciasto - w tym celu wymieniłam końcówki miksera z tych do ubijania, na końcówki do zagniatania ciasta. W razie potrzeby dodać więcej mąki - ciasto nie powinno kleić się do rąk.

      Z masy formować niewielkie kulki (nieco mniejsze od orzecha włoskiego) i obtaczać je w cukrze. Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok 10-15 minut. 

      Smacznego!

      Ciasteczka z masłem orzechowym

      Ciasteczka polecam oczywiście na zbliżającą się Majówkę! Są zwarte, więc przeżyją długą wędrówkę wciśnięte w najwęższą kieszeń plecaka, a masło orzechowe doda Wam mnóstwa energii. Tym samym dołączam przepis do majówkowej akcji kulinarnej:

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z masłem orzechowym - pyszne!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      środa, 25 kwietnia 2012 08:23
  • wtorek, 24 kwietnia 2012
    • Chleb z ryżem, polentą i płatkami owsianymi

      Chleb z polentą i płatkami owsianymi

      Kolejny przepis z mojej "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków". W oryginale z dzikim ryżem, u mnie ze zwykłym białym, którego już do wypieku chlebów używałam. Co mogę powiedzieć o tym bochenku? Jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę, a słodki i słony smak doskonale się równoważą. Kolejne pieczywo, które mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Podobnie, jak większość chlebków, wyrabiałam go w wypiekaczu, ale piekłam już tradycyjnie, w formie w piekarniku - tak moim zdaniem smakuje najlepiej.

      Składniki:

      • 50g polenty (1/2 szklanki)
      • 50g szklanki mocnej razowej mąki chlebowej (1/2 szklanki) - u mnie pszenna pełnoziarnista
      • 325g białej mąki chlebowej (niecałe 3 szklanki)
      • 50g dzikiego ryżu (1/2 szklanki) - u mnie biały ryż długoziarnisty
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
      • 30ml mleka w proszku (2 łyżki)
      • 300ml wody (1 i 1/4 szklanki)
      • 30ml oleju słonecznikowego (2 łyżki)
      • 50g płatków owsianych (1/2 szklanki)
      • 30ml sztucznego miodu (2 łyżki) - użyłam golden syrup

      Ryż ugotować we wrzątku, odcedzić i wystudzić.

      Do formy wypiekacza wlać wodę i olej. Płyny posypać obiema mąkami, polentą, płatkami i mlekiem w proszku - tak, by sypkie produkty w całości pokryły wodę z olejem. Miód oraz sól umieścić w osobnych rogach formy. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wsypać drożdże - tak, by nie dotknęły płynu. Nastawić wypiekacz na program dough. Ryż dodać po usłyszeniu brzęczyka lub na 5 minut przez zakończeniem wyrabiania ciasta.

      Formę (13 x 23 cm) wysmarować masłem. Zagniecione ciasto wyjąć z formy wypiekacza i podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować mały bochenek, a następnie ułożyć wszystkie obok siebie w formie.

      Przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby bochenek wyrósł. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Po wyrośnięciu wstawić chleb do pieca i pozostawić go tam na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić go na metalowej kratce.

      Smacznego!

      Chleb z polentą i płatkami owsianymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z ryżem, polentą i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 kwietnia 2012 14:00
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Chleb z ziemniakami

      Chleb z ziemniakami

      Jeśli uwielbiacie domowy chleb, ale obawiacie się samodzielnie go zrobić, oto przepis dla Was! Prosty, ale tak pyszny, że wręcz można popaść w obłęd. Dodatek ziemniaków sprawia, że skórka jest delikatna, a chleb lekko wilgotny. Świeżość utrzymywał do ostatniej kromki. Piękny, smaczny i bardzo prosty. Na pewno będę do tego przepisu wracać wielokrotnie, a Wam polecam go z całego serca. Postępowałam niemal dokładnie wg przepisu Liski, u której to cudo znalazłam.

      Chleb z ziemniakami

      Składniki:

      • 100g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę)
      • 400g mąki pszennej
      • 200-250 ml wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 10g świeżych drożdży (zamieniłam na odpowiednią ilość drożdży instant)

      Drożdże wsypać do miseczki razem z cukrem i zalać 100ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczyn ruszył.

      Mąkę połączyć z solą i ziemniakami. Na środku zrobić dołek i wlać do niego kolejno zaczyn, resztę wody oraz oliwę. Jeśli wody będzie za mało, wówczas dolać jej nieco więcej. Następnie zagnieść gładkie ciasto - ja użyłam miksera. Zostawić do wyrośnięcia (na 1h) w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią spożywczą.

      Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka rozrostowego - ponieważ takowego nie posiadam, przełożyłam chlebek do wysypanego mąką durszlaka (stąd ciekawe wzory z mąki na upieczonym bochenku). W ciągu 45 minut do godziny ciasto powinno odpowiednio wyrosnąć.

      Piekarnik, razem z blachą, rozgrzać do 240°C. Uciąć odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, otworzyć piekarnik i położyć pergamin na blasze. Zaraz po tym przełożyć bochenek. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

      Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić. Wystudzić go na kratce, a potem zajadać, zajadać i zajadać :)

      Smacznego!

      Chleb z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 21:32
  • czwartek, 12 kwietnia 2012
    • Zupa brokułowo-ziemniaczana z czosnkowymi grzankami

      Brokułowo-ziemniaczana

      Co prawda mamy dzień czekolady, ale ja będę Was zachęcać do dalszego eksplorowania wiosennych kolorów, w tym zielonego oczywiście! Dziś czas na zupę – dodajmy, niezwykle prostą i smaczną zupę. Ziemniaki i brokuły to doskonałe połączenie.

      Przepis pochodzi z październikowego numeru Soli i Pieprzu. Spróbujcie koniecznie :)

      Przepis podaję z moimi małymi zmianami. Do zupy przygotowałam także po czosnkowej grzance. Wskazówki, jak je przygotować również znajdziecie poniżej.

       

      Składniki na zupę:

      • 600g brokułów
      • 400g mączystych ziemniaków
      • 1 cebula
      • 2 łyżki masła
      • 1l bulionu warzywnego
      • Sól i pieprz do smaku
      • Szczypta papryki chili do dekoracji

      Brokuły podzielić na duże różyczki, umyć i osuszyć. Łodygi odkroić i obrać. Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić z łodygami brokułów w małą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i mieszając smażyć aż się zeszkli. Dodać brokuły i ziemniaki. Dusić kilka minut. Wlać bulion, wymieszać i gotować 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

      Kilka różyczek brokułów wyjąć z zupy i zostawić do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem i doprawić. Zupę przelać do miseczek – udekorować różyczkami i papryką. Podawać z czosnkowymi grzankami.

      Brokułowo-ziemniaczana

      Składniki na grzanki:

      • Min. 2 kromki nieco już czerstwego chleba
      • Duży ząbek czosnku

      Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół. Natrzeć nim kromki pieczywa po obu stronach. Następnie położyć je na suchej, rozgrzanej patelni i podpiekać aż do zrumieniania . Co jakiś czas przewracać na drugą stronę. Zdjąć z patelni, gdy grzanki będą chrupiące.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowo-ziemniaczana z czosnkowymi grzankami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      rafasia
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 kwietnia 2012 11:52

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl