Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

środa, 15 maja 2013

Kurczak daktylowo-pomarańczowy

Kurczak daktylowo-pomarańczowy

Prawda jest taka, że na dysku mojego komputera zalega cała masa zdjęć najróżniejszego pieczywa, które w ostatnim czasie wyszło spod moich rąk. Pomyślałam jednak, że nie powinnam Was zanudzać ciągle tym samym, więc dziś coś również z piekarnika, lecz o nieco innym smaku i przeznaczeniu :)

Pogoda sprzyja piknikowaniu i smacznym, orzeźwiającym posiłkom - a ten przepis właśnie taki jest. Powstał z potrzeby wykorzystania resztki syropu daktylowego, natomiast pomarańcza to już czysta improwizacja. Kurczak wyszedł niesamowicie soczysty - myślę, że dzięki odpowiednio długiemu marynowaniu, jak też pieczeniu w rękawie. Ja piekłam podudzia, choć sądzę, że nadadzą się także całe udka czy skrzydełka.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu z daktyli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Cebulę i czosnek posiekać. W misce wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami (cebula, czosnek, syrop, skórka, olej), doprawić solą i pieprzem. Miskę przykryć i schować do lodówki min. na 1 godzinę (u mnie mięso marynowało się około 5 godzin). Po tym czasie przełożyć mięso wraz z marynatą do rękawa lub torebki do pieczenia. Zamknąć wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Mięso piekłam w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 45 minut (możliwe, że można krócej). Następnie przełożyłam zawartość rękawa do naczynia żaroodpornego i dopiekałam na górnej grzałce przez ok. 20 min. w temp. 160°C już bez termoobiegu. Pieczenie w rękawie pozwoliło zachować soczystość mięsa, natomiast dopiekanie pod górną grzałką pozwoliło uzyskać rumianą, niemal chrupiącą skórkę.

Smacznego!

Kurczak daktylowo-pomarańczowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
środa, 15 maja 2013 19:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/19 22:32:57:

    Bardzo ciekawy kurczaczek. Z daktylami jeszcze nie próbowałam. Pozdrowienia

  • Gość Magdalena napisał(a) z *.se komentarz datowany na 2013/06/18 11:21:35:

    Pięknie wygląda, gratuluję świetnego bloga! :)
    Chciałabym zaprosić Ciebie na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl! Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

  • Gość Marcin Firmanty napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/07/18 09:59:28:

    Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

  • Gość BLOGmedia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/23 15:34:46:

    Witam,
    Nie mogę znaleźć Twojego adresu mailowego na blogu a zależy mi na kontakcie w sprawie współpracy. Prośba o kontakt na: kontakt@blog-media.pl
    Pozdrawiam
    Ania z BLOGmedia

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/25 19:28:30:

    Radosnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia :)

  • caffe.galeria napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 09:32:00:

    coraz częściej spotykam taką, słodką formę przyrządzania kurczaka...nie do końca mnie to przekonuje...ale pewnie w końcu spróbuję :)

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 13:56:09:

    Jestem zdecydowanie za!
    PS. Polecam www.roadamerican.pl/pl/sniadania/ byłam tam dziś na panecakes - nieziemskie!

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/06 13:22:22:

    hm...pyszności...uwielbiam pieczonego kurczaka :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl