Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

niedziela, 10 marca 2013

Bułeczki otrębowe - węzełki

Bułeczki otrębowe

Dziś już nieco wiosennie, choć za oknem właśnie prószy śnieg (w końcu w marcu, jak w garncu). Podczas, gdy w piecu dochodzą bułki na niedzielne śniadanie, jak chcę Wam zaproponować coś, co już pod koniec marca sprawdzi się idealnie nie tylko jako smakołyk na wielkanocnym stole, ale też piękny element święconki. Ja w każdym razie już postanowiłam, że te piękne (i jakże proste) bułeczki na pewno znajdą się w naszym koszyczku. To zwykłe pszenne bułki, wzbogacone solidną ilością otrębów. Gęstość ciasta pozwala na uplecenie z nich uroczych węzełków czy też gniazdek - w takiej formie prezentują się naprawdę uroczo, przy tym nic nie tracąc na smaku i wilgotności.

Przepis znalazłam w Liskowej Pracowni Wypieków i bardzo polecam. Sama jednak nie zagniatałam ciasta ręcznie lecz przy pomocy automatu do chleba. Sposób plecenia zaś odnalazłam w jednym z komentarzy pod przepisem u Liski. Spróbujcie - na pewno dacie radę!

Składniki (na 8 węzełków):

  • 190g wody o temp. pokojowej
  • 20g oleju roślinnego
  • 300g mąki pszennej
  • 50g otrębów pszennych (lub jakichkolwiek innych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 15g świeżych)

Aby wyrobić ciasto w automacie, do jego formy najpierw wlewamy wodę oraz olej (choć niektóre automaty przewidują inną kolejność). Płyn zasypujemy mąką w taki sposób, aby woda nigdzie nie przeciekała. Na mąkę wysypujemy otręby. Cukier oraz sól wsypujemy w przeciwległe rogi formy. Pośrodku zaś robimy niewielki dołek, do którego wsypujemy drożdże instant. Wkładamy formę do automatu, zamykamy pokrywę i włączamy do prądu. Wybieramy program do wyrabiania ciasta (u mnie "Dough"). Po ok 20 min. mieszania ciasto jest gotowe.

Jeśli nie macie automatu i używacie świeżych drożdży, najpierw należy je lekko rozczynić. W tym celu dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki wody i mieszamy. Po 15 minutach łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto - ręcznie lub mikserem (z końcówkami - hakami).

Bułeczki otrębowe

W obu przypadkach po wyrobieniu ciasta zagniatamy je w kulę, smarujemy lekko olejem i wkładamy do miski. Przykryte ściereczką zostawiamy na ok 1h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. W tym momencie możemy zagnieść tradycyjne, okrągłe bułki, lub pokusić się o przygotowanie węzełków. W tym celu z każdego kawałka ciasta formujemy długi, cienki wałek. Na jego środku robimy luźny supełek. Pozostałe końcówki wałka owijamy wokół powstałego kręgu, dbając by końce znalazły się pod spodem bułki. Uformowane bułeczki zostawiamy na 40-60 min. do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Przed wstawieniem do niego bułek możemy delikatnie posmarować je olejem lub mlekiem. Po włożeniu do pieca, po ok 10 min. zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy kolejne 5-10 min. Po wyjęciu z pieca studzimy bułeczki na kratce.

Smacznego!

Bułeczki otrębowe

Bułeczki otrębowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
niedziela, 10 marca 2013 09:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/10 10:11:23:

    ślicznusie!
    zapisuję przepis, bo są bardzo łatwe.
    i podpatruję węzełki. pięknie to wygląda!

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/10 10:13:04:

    Karmel-itko - prawda, że proste?! :) I plątanie też w gruncie rzeczy nie jest trudne. Myślałam, że nie podołam, ale to świetna zabawa :D

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2013/03/10 18:48:41:

    Cudne! Jeszcze takich nie robiłam!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/10 20:35:44:

    Ojej, jakie ładne węzełki!:)

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/10 22:36:14:

    Jejku, pewnie są rewelacyjne w smaku :)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/11 20:59:08:

    Dziękuję i pozdrawiam! :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 14:25:22:

    Wesołych Świąt Wielkanocnych !:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/08 15:32:53:

    świetnie wyglądają

  • Gość Kaszuby wypoczynek napisał(a) z *.rzeszow.mm.pl komentarz datowany na 2013/04/09 19:45:02:

    Fajne takie bułeczki, bardzo apetyczne.

  • wiolettapilc napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/16 15:49:50:

    _______________________________________________________
    BUŁECZKI WYGLĄDAJĄ NAPRAWDĘ APETYCZNIE I KUSZĄCO! *****
    CAŁOŚĆ OPRACOWANIA DOPEŁNIAJĄ EKSTRA FOTKI: BRAWO.
    ZOBACZ TAKŻE WYPIEK NIECO INNY (CHLEB).
    forum.oxfordshire.pl/viewtopic.php?f=30&t=612

    _______________________________________________________

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl