Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

piątek, 23 listopada 2012

Rozgrzewające domowe curry

Domowe curry

Co tu dużo pisać - przeprowadzka, nowa praca, nowa codzienność... Czasem można się w tym wszystkim tak zapętlić, że czasu na cokolwiek innego pozostaje bardzo, bardzo niewiele. Ale pamiętam o tym miejscu ilekroć włączam w pracy komputer. Niestety 8h przed jego monitorem sprawia, że po powrocie do domu niezbyt mam już siłę i ochotę, by dalej się w niego wpatrywać. Ale nie ma tego złego :)

Dziś przepis na cudne, domowe curry. Przepis z trochę zamierzchłej już przeszłości (zdjęcie robione jeszcze w poprzedniej kuchni), ale myślę sobie, że na tę chwilę w pogodzie i porze roku nie ma nic bardziej aktualnego. No chyba, że nie przepadacie za ostrymi smakami. Moje curry do zbyt ostrych nie należy, bowiem lubię raczej lekką pikanterię niż wypalanie podniebienia. Na szczęście tego typu przepisy rządzą się prostą zasadą - każdy ostrzy, jak lubi :D

Składniki:

  • pierś z indyka ok. 500g
  • kilka łyżek oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka pasty curry (u mnie czerwona) lub 1 łyżeczka kurkumy i 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka mleczka kokosowego (może być odtłuszczone)
  • 4-5 plastrów ananasa
  • duża marchew
  • suszone płatki chili
  • sól i pieprz
  • ryż do podania
  • natka pietruszki do dekoracji i smaku

W garnku rozgrzać olej. Wsypać słodką paprykę i dodać pastę curry (lub dosypać pozostałe przyprawy). Chwilę przesmażyć, aż przyprawy uwolnią aromat.

Tymczasem mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kawałki. Obrać cebule i pokroić w dużą kostkę. Razem z mięsem włożyć je do garnka, w którym podsmażają się przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć, aż mięso nabierze koloru.

Umyć i obrać marchew, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dodać do mięsa i chwilę przesmażyć. Dodać płatki chili (w ilości zależnej od upodobań ostrości) oraz wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż mięso i marchew będą miękkie. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ugotowanym białym ryżem. Danie doskonale komponuje się z natką pietruszki - zarówno kolorystycznie, jak i smakowo.

Smacznego!


P.S. Przepis ten wysłałam niegdyś do gazetki "Przyślij przepis". Urocze, że naprawdę został wydrukowany. Ale nie o tym chciałam :) Miałam raczej zakomunikować, że większość przepisów, które będą się teraz pojawiać na blogu, to smakołyki, które szykowałam już jakiś czas temu. Nowe (szykowane na bieżąco) będą pojawiać się rzadziej, bo coś we mnie zakiełkowało i na razie nie bardzo jest chętne do gotowania :D

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
piątek, 23 listopada 2012 19:51

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/23 21:15:18:

    lekko, pysznie z głębią smaku.
    rewelacja!

  • josephinae napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/24 20:10:12:

    Czego to ludzie nie wymyślą!

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/09 12:12:02:

    Właśnie takiego smacznego przepisu szukałem

  • Gość Agata Ornafa napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/12/10 17:17:07:

    Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  • krystyna_ks napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 09:57:03:

    Pychotka:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/25 15:03:59:

    wesołych Świąt!:)

  • zanets napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/02 13:00:54:

    TO się rozgrzałam :)

  • Gość Agata Ornafa napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/10 12:46:03:

    Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)

    wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl