Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

środa, 06 czerwca 2012

Sypana drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem

Rabarbarowych szaleństw ciąg dalszy. Co prawda rzadko piekę drożdżówki, bo dużo przy nich pracy i zazwyczaj wychodzą tak suche, że stają w gardle, to jednak w tym przypadku nie mogłam się oprzeć. Przepis na tę drożdżówkę wypatrzyłam kiedyś w programie "Ewa gotuje". Nadesłała go jedna z telewidzek. Tak mnie zaintrygował, że musiałam go wypróbować. Mam za sobą już dwa podejścia, no i niestety muszę przyznać, że oba bardzo udane - skończyły się więc wymówki :D Drożdżówka wychodzi lekko wilgotna i delikatna. Z kwaśnymi owocami daje niesamowity efekt. Na jesieni robiłam ze śliwkami, tym razem sięgnęłam po rabarbar. No i koniecznie kruszonka, i lukier z sokiem z cytryny - zestaw idealny. Spróbujcie!

Składniki na drożdżówkę:

  • 100g świeżych drożdży
  • szklanka cukru (daję 3/4)
  • 30g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szklanka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto:

  • ok. 300-400g rabarbaru pokrojonego na niewielkie kawałki
  • lukier (z sokiem z cytryny) do dekoracji

Do wysokiej miski wkruszyć drożdże i zasypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać kolejno: jajka, olej, mleko oraz mąkę z solą. Nie mieszamy! Warstwowo ułożone składniki odstawiamy na 3 godziny (miskę najlepiej przykryć ściereczką).

W czasie, gdy drożdże pracują możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki siekamy razem lub rozcieramy w palcach, aż do momentu, gdy zaczną przypominać mokry piasek. Odstawiamy do lodówki.

Po upływie wyznaczonego czasu zawartość miski wymieszać dokładnie mikserem i przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar lub inne wybrane owoce. Posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 1 godziny (mocno rośnie!). Po wyjęciu i wystudzeniu polać ciasto lukrem. Zajadać, popijając szklanką mleka lub pyszną herbatą.

Smacznego!

Drożdżówka z rabarbarem

Przepis oczywiście dołączam do rabarbarowej akcji:



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
środa, 06 czerwca 2012 16:10

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/06 16:45:49:

    rabarbar i kruszonka.. jestem w niebie!

  • violast11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/06 18:48:12:

    ale cudne ciacho!!!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/06 18:49:43:

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, z rabarbarem, truskawkami i z innymi owocami też. I kocham kruszonkę na cieście. Super :)
    Pięknie wygląda Twoje ciacho:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/06 22:18:07:

    Ugotujmy - to najprawdziwszy kawałeczek nieba :)
    Violast11 - dziękuję!
    Majanko - Drożdżowe + owoce to od teraz mój letni must have! Dziękuję :)

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/06 22:43:51:

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszności!

  • Gość napisał(a) z *.tvn.pl komentarz datowany na 2012/06/11 18:30:21:

    www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

  • Gość Kruszynka napisał(a) z *.ipv.net.pl komentarz datowany na 2015/07/17 11:17:24:

    Zapomniałaś napisać, że jajka mają być roztrzepane...
    Dopiero po fakcie sprawdziłam w oryginalnym przepisie. Cóż, zobaczymy co z tego wyjdzie :P

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl