Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

środa, 13 czerwca 2012

Owsiane batoniki Nigelli

Batoniki owsiane

Na deszczowy dzień nie ma nic lepszego niż łakocie domowej roboty. Wczoraj wieczorem zakasaliśmy z Rafałem rękawy i zaraz po pięknym meczu zajadaliśmy się tymi cudownymi batonikami o maślano-karmelowo-owocowym smaku. W oryginalnym przepisie Nigelli (z książki Jak być domową boginią) nie ma żadnych bakali, ale ja jakoś nie wyobrażałam sobie by ich zabrakło. Dorzuciliśmy więc kilka garści tego, co było pod ręką i wyszło naprawdę rewelacyjnie. Co prawda batoniki po ostygnięciu bardzo się rozpadały, ale po nocy spędzonej w lodówce mocno się związały i zgrabne pokrojenie ich przestało być udręką. Jeśli lubicie płatki owsiane, ten przepis jest dla Was (podaję go z moimi zmianami).

Składniki:

  • 450g płatków owsianych "górskich"
  • 75g jasnego cukru musovado (w oryginale demerara, ale u mnie akurat się skończył)
  • 300g masła
  • 150g golden syrup'u
  • dowolne suszone owoce - u mnie wiśnie, rodzynki, śliwki
  • ziarna sezamu do posypania

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 

W garnku rozpuścić masło ze złotym syropem. W osobnej misce wymieszać płatki owsiane z cukrem i suszonymi owocami. Następnie wsypać wszystko do garnka i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i dobrze ugnieść. Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa nadal się rozpadała, schłodzić całość w lodówce. Pokroić na mniejsze kawałki i serwować o każdej porze dnia i nocy.

Batoniki owsiane

Etapy przygotowania

Batoniki owsiane

Smacznego!

Przepis dołączam do durszlakowej akcji dla piekących z muscovado, golden syrup'em oraz syropem klonowym:



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
środa, 13 czerwca 2012 15:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość aga w kuchni napisał(a) z *.kalisz.mm.pl komentarz datowany na 2012/06/13 15:42:00:

    wyglądają wspaniale :)

  • Gość dziubu napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/06/13 15:45:20:

    Super! Na pewno wypróbuję, wyglądają na niesamowicie smakowite :)

  • Gość Urszula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/06/13 16:15:33:

    Na PEWNO smaczne :)

  • Gość mąż napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/06/13 17:50:51:

    Są super smaczne!!! :-)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/13 22:45:00:

    o, dawka pozytywnej i smakowitej energii!
    cudowna przekąska.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/14 17:22:14:

    Fajne są i bardzo smaczne :) Podoba mi się fotka z obklejoną płatkami dłonią :D

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/15 08:27:12:

    Aga w kuchni - Dziękuję!
    Dziubu - wypróbuj i nie poddawaj się, jeśli będą się rozpadać :)
    Urszula - na pewno!
    Mężu - :*
    Karmel-itka - Energii po nich mam aż nadto :)
    Majanko - chciałam pokazać jakie ofiary ponosi niekiedy gotujący :D A z tą dłonią w płatkach, to czułam się trochę jak w domowym, organicznym SPA :)

  • Gość horanka napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2012/08/21 17:14:29:

    co to jest ten złoty syrop i gdzie go można kupić? xx

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl