Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

wtorek, 24 kwietnia 2012

Chleb z ryżem, polentą i płatkami owsianymi

Chleb z polentą i płatkami owsianymi

Kolejny przepis z mojej "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków". W oryginale z dzikim ryżem, u mnie ze zwykłym białym, którego już do wypieku chlebów używałam. Co mogę powiedzieć o tym bochenku? Jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę, a słodki i słony smak doskonale się równoważą. Kolejne pieczywo, które mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Podobnie, jak większość chlebków, wyrabiałam go w wypiekaczu, ale piekłam już tradycyjnie, w formie w piekarniku - tak moim zdaniem smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 50g polenty (1/2 szklanki)
  • 50g szklanki mocnej razowej mąki chlebowej (1/2 szklanki) - u mnie pszenna pełnoziarnista
  • 325g białej mąki chlebowej (niecałe 3 szklanki)
  • 50g dzikiego ryżu (1/2 szklanki) - u mnie biały ryż długoziarnisty
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 30ml mleka w proszku (2 łyżki)
  • 300ml wody (1 i 1/4 szklanki)
  • 30ml oleju słonecznikowego (2 łyżki)
  • 50g płatków owsianych (1/2 szklanki)
  • 30ml sztucznego miodu (2 łyżki) - użyłam golden syrup

Ryż ugotować we wrzątku, odcedzić i wystudzić.

Do formy wypiekacza wlać wodę i olej. Płyny posypać obiema mąkami, polentą, płatkami i mlekiem w proszku - tak, by sypkie produkty w całości pokryły wodę z olejem. Miód oraz sól umieścić w osobnych rogach formy. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wsypać drożdże - tak, by nie dotknęły płynu. Nastawić wypiekacz na program dough. Ryż dodać po usłyszeniu brzęczyka lub na 5 minut przez zakończeniem wyrabiania ciasta.

Formę (13 x 23 cm) wysmarować masłem. Zagniecione ciasto wyjąć z formy wypiekacza i podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować mały bochenek, a następnie ułożyć wszystkie obok siebie w formie.

Przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby bochenek wyrósł. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Po wyrośnięciu wstawić chleb do pieca i pozostawić go tam na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić go na metalowej kratce.

Smacznego!

Chleb z polentą i płatkami owsianymi

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
wtorek, 24 kwietnia 2012 14:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Escapade Gourmande napisał(a) z *.rev.sfr.net komentarz datowany na 2012/04/24 14:08:32:

    Nigdy nie robiłam chleba z ryżem..ale chętnie wykorzystam ten przepis, bo bardzo mnie zaciekawił :)

  • Gość mąż :- napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2012/04/24 14:16:31:

    Jako pierwszy smakosz Basi, gorrrrrąco polecam :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/24 20:51:20:

    Pysznie wygląda ten chlebek! :)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/25 07:53:14:

    Escapade - dla mnie to już drugi chleb z wykorzystaniem ryżu. Przyznam, że naprawdę świetnie się sprawdza. Dodaje pieczywu przyjemnej wilgotności i czyni go zwartym, ale delikatnym. Polecam!

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/25 07:53:27:

    Majanko - dziękuję :)

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/01 10:51:20:

    Pierwszy raz spotykam się z przepisem na chleb z ryżem. Będę musiał wypróbować

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl