Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

niedziela, 29 stycznia 2012

Risotto z pieczarkami

Risotto

Pewnego dnia wyszło na jaw, że risotto to ulubione danie mojego męża. A dodam tylko, że nie jadł go nigdzie poza domem - miły komplement, prawda? Więc, gdy zapytałam go w minionym tygodniu, co chciałby na obiad, od razu usłyszałam "Risotto!". A ponieważ zbliżał się piątek, przygotowałam wersję bez mięsa. W ogóle danie było dość skromne, ale jak się okazuje, niekiedy mniej znaczy więcej. Bardzo Wam polecam, bo to prosty i sycący posiłek, łatwy w przygotowaniu. Moja wersja nieco odbiega od oryginałów, w których dodaje się także śmietanę i parmezan, ponieważ wolę nieco lżejszą formę. Miseczka z gorącym, parującym risotto poprawi humor nawet w najbardziej szary, zimowy dzień.

Składniki (na 2 porcje dla bardzo głodnych osób, lub 3 porcje średniej wielkości):

  • ok. 400g małych pieczarek (lub więcej jeśli macie ochotę)
  • 2 solidne łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • niecała szklanka ryżu typu arborio (kupuję w  M&S lub Tesco)
  • białe wino (ilość, zależna od ryżu. Ja używam takiego wina, jakie akurat jest w domu, tym razem trafiło na półsłodkie)
  • niecały litr bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i ew. sól
  • natka pietruszki

 

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodać łyżkę masła oraz łyżkę oleju (grzyby będą smażone w wysokiej temperaturze, także olej zapobiegnie spaleniu się masła). Wsypujemy plasterki pieczarek i przez cały czas smażymy na dużym ogniu, aż do momentu, gdy pieczarki będą mocno przyrumienione i odparuje z nich cała woda. Wówczas zdjąć je z patelni (pozostawiając jak najwięcej tłuszczu ze smażenia grzybów) na czas przygotowania ryżu.

Na tę samą patelnię dodać 1 łyżkę masła, czosnek pokrojony w plasterki oraz cebulę posiekaną w średniej wielkości kostkę. Zeszklić i wsypać suchy ryż. Smażyć, aż ziarna wchłoną masło (nie przypalić!). Zalać winem w taki sposób, aby zakryło ziarna na wysokość ok. 0,5 cm. Dusić mieszając, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodać pierwszą porcję bulionu (np. 1 chochlę) i znów mieszać, czekając aż woda odparuje, a esencja bulionu wejdzie w ziarna. Czynność tę powtarzać, aż ryż stanie się miękki, ale nie rozgotowany (będzie także bardziej szklisty). Wówczas dodać jogurt i wymieszać. Na końcu wmieszać podsmażone wcześniej pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Wyłączyć ogień pod patelnią i od razu podawać risotto posypane natką pietruszki (odgrzewane risotto to już nie to samo).

Risotto

Risotto

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
niedziela, 29 stycznia 2012 09:35

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/29 09:54:56:

    Wygląda smakowicie. Uświadomiłam sobie, że dawno nie jadłam risotto a też lubię. Trzeba będzie zrobić.

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/29 10:28:09:

    Dziękuję :) I zgadzam się, risotto trzeba będzie zrobić :D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/29 11:01:28:

    Wspaniale wygląda ! Świetny obiadek,mniam,mniam :)
    pozdrowienia serdeczne

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/29 12:08:13:

    Majanko - tak, wczorajszy obiadek był naprawdę pyszny. Wyszła więc porcja dla bardzo głodnego męża i dla mnie :) Również pozdrawiam!

  • Gość Frugos napisał(a) z *.home.aster.pl komentarz datowany na 2012/09/08 19:44:56:

    Dziękuję za przepis ;) swoje risotto lekko zmodyfikowałem, ale było naprawdę pyszne. Polecam i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl