Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

środa, 14 grudnia 2011

Roladki schabowe w sosie winnym

Roladki schabowe

Dziś nieco bardziej wytrawny wpis. Dosłownie, bo z wykorzystaniem wytrawnego wina :) Proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i idealne na wszelkie okazje - roladki schabowe w sosie winnym. Doskonale komponują się zarówno z ziemniakami jak i kaszą gryczaną. Naprawdę nam smakowało! Sos w tym daniu jest przesmaczny, dlatego radzę spróbować :)

Inspirację zaczerpnęłam z ostatniego numeru "Soli i pieprzu". Resztę wymyśliłam w trakcie gotowania :)

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • kilka łyżeczek musztardy (gładkiej)
  • 1 duża cebula
  • kilka ogórków kiszonych
  • mąka do obtoczenia roladek
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką zimnej wody
  • sól
  • pieprz

Ponadto: Bawełniana nić do związania roladek

 

Ogórki kiszone obrać ze skóry i pokroić w długie cienkie paski. Na każdą roladkę potrzebujemy ok. 2 sztuk. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Plastry schabu opłukać i dokładnie osuszyć. Roztłuc np. przez folię, aby nie uszkodzić mięsa. Każdy plaster posmarować cienko musztardą, na jednym z krótszych końców ułożyć paski ogórka oraz cebulowe piórka. Następnie ciasno zwinąć i związać przy pomocy nici.

Roladki schabowe

Do niewielkiego garnka wlać olej i rozgrzać. W tym czasie obtoczyć zwinięte roladki w mące. Ułożyć na gorącym tłuszczu i smażyć kilka chwil na każdej ze stron. Podlać bulionem oraz winem. Jeśli zostało nam trochę z obranej, pokrojonej cebuli od razu dorzucamy ją do sosu. Dusić ok. 45 minut, ew. dłużej, aż sos nieco się zredukuje i stanie się ciemniejszy. Wyjąć na chwilę roladki z garnka i dolać mąkę wymieszaną z zimną wodą. Energicznie wymieszać, by powstał gładki, gęsty sos. Jeszcze chwilę pogotować, a następnie znów włożyć roladki. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Roladki schabowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
środa, 14 grudnia 2011 12:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/14 18:17:54:

    Pysznie wyglądają te roladki!:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/15 00:10:48:

    Dziękuję i polecam. Przyznam, że to były moje pierwsze :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/22 21:12:12:

    Wyglądają bardzo smacznie, chyba się skusze na takie roladki :-)

  • Gość Ola napisał(a) z jyo35.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/13 14:22:19:

    Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje ;)
    Wieprzowina jak dla mnie wygrywa z kurczakiem zdecydowanie :)
    Jeśli ktoś lubi, można wrzucić ją także i na ruszt www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/ Smakuje wyśmienicie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl