Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się ni± z innymi

Wpis

¶roda, 14 grudnia 2011

Roladki schabowe w sosie winnym

Roladki schabowe

Dzi¶ nieco bardziej wytrawny wpis. Dosłownie, bo z wykorzystaniem wytrawnego wina :) Proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i idealne na wszelkie okazje - roladki schabowe w sosie winnym. Doskonale komponuj± się zarówno z ziemniakami jak i kasz± gryczan±. Naprawdę nam smakowało! Sos w tym daniu jest przesmaczny, dlatego radzę spróbować :)

Inspirację zaczerpnęłam z ostatniego numeru "Soli i pieprzu". Resztę wymy¶liłam w trakcie gotowania :)

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • kilka łyżeczek musztardy (gładkiej)
  • 1 duża cebula
  • kilka ogórków kiszonych
  • m±ka do obtoczenia roladek
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 300 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżk± zimnej wody
  • sól
  • pieprz

Ponadto: Bawełniana nić do zwi±zania roladek

 

Ogórki kiszone obrać ze skóry i pokroić w długie cienkie paski. Na każd± roladkę potrzebujemy ok. 2 sztuk. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Plastry schabu opłukać i dokładnie osuszyć. Roztłuc np. przez folię, aby nie uszkodzić mięsa. Każdy plaster posmarować cienko musztard±, na jednym z krótszych końców ułożyć paski ogórka oraz cebulowe piórka. Następnie ciasno zwin±ć i zwi±zać przy pomocy nici.

Roladki schabowe

Do niewielkiego garnka wlać olej i rozgrzać. W tym czasie obtoczyć zwinięte roladki w m±ce. Ułożyć na gor±cym tłuszczu i smażyć kilka chwil na każdej ze stron. Podlać bulionem oraz winem. Je¶li zostało nam trochę z obranej, pokrojonej cebuli od razu dorzucamy j± do sosu. Dusić ok. 45 minut, ew. dłużej, aż sos nieco się zredukuje i stanie się ciemniejszy. Wyj±ć na chwilę roladki z garnka i dolać m±kę wymieszan± z zimn± wod±. Energicznie wymieszać, by powstał gładki, gęsty sos. Jeszcze chwilę pogotować, a następnie znów włożyć roladki. Doprawić sol± i pieprzem.

Smacznego!

Roladki schabowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
¶roda, 14 grudnia 2011 12:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/14 18:17:54:

    Pysznie wygl±daj± te roladki!:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/15 00:10:48:

    Dziękuję i polecam. Przyznam, że to były moje pierwsze :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/22 21:12:12:

    Wygl±daj± bardzo smacznie, chyba się skusze na takie roladki :-)

  • Go¶ć Ola napisał(a) z jyo35.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/13 14:22:19:

    Wygl±da przepysznie i pewnie tak też smakuje ;)
    Wieprzowina jak dla mnie wygrywa z kurczakiem zdecydowanie :)
    Je¶li kto¶ lubi, można wrzucić j± także i na ruszt www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/ Smakuje wy¶mienicie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl