Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

piątek, 04 listopada 2011

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec

Chyba w każdej kuchni zdarzają się kryzysy. Rzecz jasna bywają one różne, aczkolwiek co do ich występowania mam absolutną pewność. Mnie dopadł jakiś czas temu, gdy zostałam postawiona przed okropnym faktem - piekarnik nie działa! Gorzej, że dowiedziałam się o tym, gdy na stole stała już forma wypełniona świeżo ukręconym ciastem ze śliwkami :/ Dobrze mieć wówczas w pobliżu kogoś z działającym piekarnikiem :)

Stan "bezpiekarnikowy" utrzymywał się jakiś czas, co zaowocowało nową książką kucharską w mojej kolekcji ("Ciasta bez pieczenia", Biblioteczka Poradnika Domowego). Dziś więc prezentacja pierwszego deseru z wielu zaznaczonych do wypróbowania. Dlaczego to fajny przepis? Bo do przygotowania tego ciasta potrzeba niewiele składników, a co więcej można tu wykorzystać banany, które mimo, że są już bardzo słodkie, to jakoś nikt nie ma na nie ochoty :) Zachęcam - ciekawy smak i niski koszt to największe zalety bananowca.

 

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka bananowa (nie znalazłam, zastąpiłam brzoskwiniową) 
  • 6 dojrzałych bananów (4 do masy mogą być nawet BARDZO dojrzałe, 2 do dekoracji) 
  • 150g masła
  • 300g cukru (użyłam light muscovado - stąd ciemniejszy kolor ciasta)
  • 1 żółtko
  • ok. 300g okrągłych biszkoptów

Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody (osobno cytrynową i bananową), a następnie wystudzić. 4 banany rozgnieść widelcem na mus. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkiem, następnie dodać mus bananowy i wystudzone galaretki cytrynowe. Dokładnie wymieszać. 

Na dnie tortownicy (Ø 26cm) ułożyć szczelnie biszkopty (można jedne na drugich). Wylać na nie masę bananową. Wstawić do lodówki i poczekać, aż ciasto nieco stężeje. Następnie ułożyć na wierzchu dwa banany pokrojone w cienkie plastry (ładniej będą wyglądać krojone pod kątem) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 

Jeśli część galaretki spłynie na dno nie panikujmy - zrobi to dobrze na spód ciasta, który dzięki temu będzie jeszcze bardziej zwarty :)

Smacznego!

Bananowiec

Przepis dodaję do durszlakowej akcji TANIE GOTOWANIE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
piątek, 04 listopada 2011 13:01

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Angie napisał(a) z aebo222.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/11/04 13:57:25:

    Fajny przepis, bardzo jestem ciekawa jak smakuje...

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/04 15:37:51:

    Banany lubię, choć jadam je w wersji mało dojrzałej, czyli prawie zielone;)
    Twój deserek bardzo fajny, myślę, że część masła można zastąpić jakimś serkiem: białym lub mascarpone. Jak mi kiedyś banany doleżą wystarczająco długo, to sobie taki zrobię:)
    Pozdrowienia!

  • Gość annaz napisał(a) z 82-160-108-114.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/11/04 15:43:58:

    potwierdzam! ciacho jest super :) korzystam z tego samego przepisu z tej samej książki :)
    kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/04 16:01:20:

    ale fajne ciacho, świetnie wygląda!

  • Gość Madziana napisał(a) z nat-247.tvsat364.lodz.pl komentarz datowany na 2011/11/04 16:51:33:

    Moja Mama od lat robi identyczny, przepyszne ciasto ;) A najbardziej zajada się nim mój 3-letni kuzyn, typowy niejadek ;)

  • Gość Lovelykate napisał(a) z 77-254-66-227.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/11/04 23:58:53:

    Bardzo fajny przepis, ciasto wygląda przepysznie ;) Miła odmiana dla standarwodych, pieczonych w piekarniku ciast :)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/05 08:40:44:

    Angie - smakuje ciekawie, oczywiście bananowo, ale nutka cytryny jest niezwykle orzeźwiająca :D

    Sowa - Pomysł z serkiem bardzo dobry, następnym razem wypróbuję :)

    Annaz - No to już jest nas dwie :) Pozdrawiam!

    Dusiowaa - Dziękuję, polecam i pozdrawiam :)

    Madziana - Dla dzieciaków to musi być gratka. Tym bananowcem zajadałam się akurat z mężem, więc wierzę na słowo, że dzieci mogą nim być zachwycone :D

    Lovelykate - Dziękuję. Choć zdjęcie robiłam 2 dni po przyrządzeniu, dlatego banany nieco ściemniały. Powoli przekonuję się do ciast bez pieczenia - potrzeba niewiele składników, a przede wszystkim oszczędza się energię elektryczną lub gaz :D

    Pozdrawiam!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/05 18:19:49:

    Jak tu inaczej! Nie poznałam bloga normalnie.
    A ciacho prezentuje się wspaniale ,.Mniam:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/05 23:16:32:

    Majanko - dziś w ramach jesiennych porządków znalazłam sobie nowy szablon. Co prawda jest to taki proponowany przez blox, więc zapewne pojawi się takich wiele, ale naprawdę mi się podoba, bo jest taki czekoladowy, a poza tym ten szablon wydaje mi się znacznie bardziej czytelny od poprzedniego :)

  • anahitka9 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/06 15:41:42:

    Koniecznie muszę się pokusić o zrobienie bo wygląda świetnie a do tego u mnie w domu wszyscy kochają banany:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/06 16:53:00:

    anahitka9 - zachęcam. Przepis prosty, a dla bananożerców wręcz wymarzony :D

  • Gość ona napisał(a) z c-j1.net.e-net24.pl komentarz datowany na 2013/02/13 15:39:04:

    ciastko mega pyszne. a ta masa mniaaam!!;))
    tylko zeby wyszlo tak jak na obrazku...:(

  • Gość Aga napisał(a) z 87-206-196-49.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/09/28 09:28:12:

    Zamiast galaretki bananowej można dodać sok bananowy z żelatyną :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl