Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

środa, 23 marca 2011

Risotto z kurczakiem lekko cytrynowe

Risotto z kurczakiem

Po dłuższej przerwie powracam do Was z czymś naprawdę wyśmienitym i bardzo wiosennym. Długo sie nie odzywałam bowiem przeprowadzałam się z jednego komputera do drugiego, i jak zapewne się domyślacie, było przy tym sporo bałaganu. Co prawda jeszcze nie skończyłam, ale czas już najwyższy zaprezentować coś pysznego :D

Risotto to boskie danie :) Proste, dość szybkie, jednogarnkowe. Kluczem jest odpowiedni ryż i dyscyplina w przygotowaniu, a dodatki to już kwestia Waszej wyobraźni. Risotto, które Wam dziś polecam jest bardzo świeże w smaku dzięki cytrynie, a kurczak jest tak delikatny i miękki, że ledwo powstrzymałam się od wyjedzenia wszystkich kawałków z patelni :) To danie bardzo lekkie, ale sycące. Bardzo, bardzo polecam i wiosennie pozdrawiam!

Składniki (ok. 4-6 porcji):

  • 1 średnia cebula
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka ryżu arborio (krótkoziarnisty, z dużą zawartością skrobi)
  • niecały 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 300g piersi z kurczaka
  • ok. 200g fasolki szparagowej (u mnie cięta, mrożona)
  • łyżeczka masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • ew. sól

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szalotki w półplasterki, po czym wszystko wrzucamy na zimną patelnię. Podlewamy oliwą i stawiamy na ogniu. Smażymy, aż cebulki się zeszklą. Dodajemy ryż (absolutnie nie płuczemy go wcześniej!) i mieszamy - ziarenka powinny wchłonąć płyn z patelni.

Czas na bulion - wlewamy pierwszą porcję, tzn. tyle, by wywar przykrył ziarenka. Mieszamy cierpliwie czekając, aż płyn się wchłonie. Wówczas dolewamy kolejną porcję bulionu i dodajemy pokrojoną na kawałki pierś kurczaka. Mieszamy, po czym dodajemy fasolkę, skórkę z cytryny, sok oraz masło. Gdy płyn się wchłonie dodajemy kolejną porcję. Doprawiamy jogurtem, pieprzem, ew. solą (u mnie nie było takiej potrzeby). Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę. Zajadamy się od razu, bo przeciez nie ma na co czekać :D

----------------------------------------

Gdybym miała w lodówce otwarte białe wino, z pewnością dodałabym je do dania - wspaniale podkresliłoby jego smak. Jesli macie, koniecznie to zróbcie. Kiedy je dodać? Podlewamy nim podprażony ryż, jeszcze przed pierwszą porcją bulionu. Polecam!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
środa, 23 marca 2011 21:30

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • n_ina napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/23 22:11:10:

    podoba mi się Twoje risotto, ostatnio używam skórki cytrynowej/limonkowej do bardzo wielu potraw obiadowych - świetnie to współgra ze sobą

    u mnie w domu jutro też risotto

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/23 22:14:18:

    Zgadzam się - cytryna, potraktowana jako przyprawa do dań obiadowych, naprawdę doskonale się sprawdza :)

  • misbasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/23 22:20:33:

    Z cała pewnością nie ma na co czekać ;) Pyszności!

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/23 22:31:31:

    Dokładnie! Łyżka w dłoń i zajadamy :D

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 07:05:07:

    ależ pyszności!
    już wiem, co dziś na obiad zrobię ;]

  • aprespe napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 08:00:39:

    Uwielbiam risotto. Każde. Twoje wygląda obłędnie.

  • anus77 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 08:08:32:

    Risotto z cytrynową nutą - brzmi apetycznie.
    Jeszcze nie miałam okazji zrobić takiego dania. Bardzo ciekawa propozycja!
    Pozdrawiam

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 09:45:10:

    Bardzo fajne to risotto! Delikatnie cytrynowe, musi być pyszne :)
    Mniam.

    Pozdrowienia:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 12:35:50:

    karmel-itka - zapewniam, że będziesz zachwycona, o ile cytrynowe nuty są Ci bliskie :)
    aprespe - dziękuję i pozdrawiam :)
    anus77 - ciekawa i pyszna. Również pozdrawiam!
    majanka - i jest, a kurczak rozpływa się w ustach :) Pozdrawiam ciepło :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl