Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

poniedziałek, 06 września 2010

Zupa ziemniaczano-szpinakowa

zupa ziemniaczano-szpinakowa

Ostatnio ciągle mam ochotę na zupę. Może to ze względu na pogodę, albo na humor, ale talerz rozgrzewającej polewki to coś, czego nie sposób sobie odmówić. Zwłaszcza, że jej przygotowanie zwykle nie jest pracochłonne.

Zupy zwykle robię na oko. Dodaję to, co przyjdzie mi do głowy i tak właśnie powstają. Tę przygotowałam zainspirowana wyjazdem do Poznania oraz wizytą w jednej z tamtejszych greckich tawern. Spróbowałam, zuroczyłam się i po powrocie do domu starałam się odtowrzyć. Nie podaję ilości składników, bo po pierwsze już nawet nie pamiętam, a po drugie, nie ma to większego znaczenia.

Polecam!

SKŁADNIKI:

  • kilka obranych ziemniaków
  • cebula
  • szpinak (myślę, że ok. 500g)
  • masło
  • bulion
  • kilka plastrów sera typu feta
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • koperek

Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Ugotować do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać, po czym zeszklić na maśle w większym garnku. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i dusić do miękkości. W razie potrzeby dodać masła.

Gdy szpinak zmięknię zalać go bulionem z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, aż smaki się połączą. Następnie dolać mleko (w takiej ilości, jaka Wam odpowiada)  wrzucić pokrojony w kostkę ser oraz doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Znów gotwać kilka minut i gotowe. Przed podaniem posypać posiekanym drobno koperkiem.

Moja zupa, dzięki drobniutko posiekanym ziemniakom, wyszła dość gęsta, a masło z mlekiem nadały jej aksamitną fakturę. Koperek doskonale do niej pasuje, a ser, mimo obaw, wcale się nie rozpadł.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
poniedziałek, 06 września 2010 21:37

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/06 22:37:52:

    jesień to pyszne rozgrzewające zupy, zdecydowanie. ziemniaczana jak najbardziej pasuje.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/07 06:41:50:

    Baaardzo przemawia do mnie ta zupka :) To ja sobie nalewam troszeczkę:)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/07 11:33:07:

    Asiejko - ja w ogóle lubię zupy na bazie ziemniaków, są takie kremowe, bez żadnych specjalnych zabiegów. Kremowe, gorące, idealne na jesień :)
    Majanko - Już niosę Ci talerzyk :D

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/07 17:28:26:

    brzmi cudownie;) przydałaby mi się teraz taka mała miseczka tej zupki;)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/07 20:06:23:

    podoba mi się połączenie ziemniaczanej i szpinaku. ;] ciekawie się zapowiada w kwestii smaku.

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/07 22:43:52:

    Malwino - ja już za nią tęsknię i chyba niebawem powtórzę :)
    Karmel-itko - co do smaku, to nie będę się tu rozpływać. Powiem krótko - NAPRAWDĘ dobra zupa! :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl