Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

piątek, 09 kwietnia 2010

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Pierwszych w życiu mazurków ciąg dalszy. Tym razem z przepisu Dorotki, naprawdę smakowity mazurek pomarańczowy z niezwykłymi, kandyzowanymi pomarańczami własnej produkcji. Wcale nie taki trudny, na jakiego wygląda, dlatego szczerze polecam.

Składniki na kruche ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 (raczej kopiasta) łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Do wykonania kruchego ciasta od jakiegoś czasu używam robota kuchennego i bardzo ten sposób polecam. Ciasto wykonuję dokładnie tak samo, jak w rękach, jednak znacznie szybciej. Do miski robota wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy masło pokrojone na spore kawałki. Ucieramy wszystko do momentu, gdy mąka z masłem zaczną przypominać okruchy chleba. Wyłączamy robota, dodajemy śmietanę oraz żółtka. Znów ucieramy tym razem na pozycjach 5-6, aż ciasto zbije się w ładne kulki.

Wyjmujemy wyrobione ciasto z misy i rozkładamy na papierze do pieczenia (wcześniej przyciętym do wielkości formy). Rozwałkowujemy na żądaną grubość i wraz z papierem układamy w formie. Ja obcięłam brzegi, wyrobiłam ponownie ciasto, uformowałam z niego grube paski, po czym ułożyłam wzdłuż krawędzi ciasta. W odstępach ok. 1 cm zrobiłam wgniecenia przy pomocy rączki od łyżeczki do herbaty.

Następnie należy ponakłuwać ciasto i wstawić je na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wstawić do pieca nagrzanego do 180°. Ja piekłam je ok 20 min. Ciasta jest dużo - oprócz właściwego mazurka i ozdobnych boków, udało mi się wykroić z niego jeszcze 4 tartaletki.

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości, choć u mnie były duże)
  • 1 cytryna
  • 300g cukru (ja dałam nieco więcej)
  • ponadto: 60g masy marcepanowej

Owoce dokładnie umyć i otrzeć z nich skórkę. Białą część, zwaną albedo, oodkroić i wyrzucić - jest to najbardziej gorzka część owocu. Obrane owoce zmiksować w robocie kuchennym (nie na miazgę, ale zdecydowanie na drobne kawałeczki). Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać otarte skórki i gotować do momentu wyparowania całej wody i mocnego zgęstnienia masy. Dorota podaje 30-40 min, u mnie trwało to ok. 1,5 h, ale może to kwestia wielkości płomienia pod garnkiem.

Na upieczony, kruchy spód zetrzeć na grubych oczkach tarki masę marcepanową (ja wcześniej chłodzę ją w lodówce). Na to wyłożyć gorącą masę pomarańczową i natychmiast wyrównać, gdyż dżem bardzo szybko zastyga. Równie szybko udekorować kandyzowanymi pomarańczami oraz innymi słodkościami (u mnie migdały w słupkach).

Kandyzowane pomarańcze:

  • 2 pomarańcze (na mój mazurek wystarczyła 1 duża, choć małe wyglądałyby ładniej)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze umyć i pokroić na ok. 5 mm plasterki. W szerokim garnku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Wrzucić plastry owoców i gotować na średnim ogniu co jakiś czas przewracając i zamieniając je miejscami, by każdy miał szansę pogotwać się w syropie. Mnie zajęło to ok. 1,5 h - wówczas syrop bardzo zgęstniał, a owoce stały się szkliste (także białe skórki). Gdy wyjmowałam ostatnie plastry syropu w zasadzie już nie było :) Po ugotowaniu rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, do ostygnięcia. Pomarańcze przygotowałam dzień wcześniej - przechowywałam w pudełku w lodówce, każdy plaster oddzielony kawałkiem papieru do pieczenia.

Smacznego!

Mazurek pomarańczowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
piątek, 09 kwietnia 2010 11:32

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/12 19:00:08:

    Mazurek bardzo mi się podoba, wygląda smakowicie, pozdrawiam ...

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/14 21:22:50:

    Cieszę się i dziękuję :)

  • dominikasiek napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/26 11:43:27:

    Bardzo słodki (czytaj: prawdziwy) mazurek. Wyrazisty smak kandyzowanych pomarańczy. Dziękujemy! :-)

  • Gość Angi napisał(a) z 217.173.195.22* komentarz datowany na 2012/03/28 13:15:08:

    Wypatrzyłam sobie ten przepisik na Wielkanoc :) Mam nadzieje, że mi wyjdzie, bo wygląda tak smakowicie, że już mi ślinka cieknie :) Mam tylko pytanie - ciasta starcza na standardową blachę?

  • Gość AB napisał(a) z ip-93.159.41.194.static.crowley.pl komentarz datowany na 2012/04/06 10:41:02:

    Hej,
    A co to jest ta masa marcepanowa? Można ją kupić normalnie w sklepie? :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl