Przez szybę piekarnika

Blog zrodzony z pasji do gotowania i chęci dzielenia się nią z innymi

Wpis

wtorek, 20 kwietnia 2010

Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Moje ukochane, choć odkryte późno, zdecydowanie zbyt późno. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd i muszę przyznać, że proporcje są doskonałe. W zależności od humoru i posiadanych składników wsypuje do miski najróżniejsze dodatki - jak do tej pory, za każdym razem nieco inne. Ciastka owsiane to świetna okazja, żeby sobie troszkę poszaleć. Przepis podaję na te, które widać na zdjęciu.

Składniki:

  • 150g miękkiego masła (koniecznie miękkiego, ale nie płynnego - inaczej ciastka się rozleją)
  • 100g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
  • 3 żółtka
  • Dodatki: pół szklanki wiórków kokosowych, tyle samo lub jeszcze więcej czekoladowych groszków. A w zasadzie to na co mamy ochotę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. W innej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodajemy żółtka. Dalej miksując, powoli wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę mąki z płatkami. Ciasto powinno zacząć łączyć się w niewielkie kulki. Wtedy należy wmieszać dodatki - łyżką, bądź mikserem.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki pożądanej wielkości, po czym lekko spłaszczamy i układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy przy 20-25 min w 175°.

Smacznego!

* Te ciastka powstały z tego samego przepisu, ale z dodatkiem mlecznej czekolady, siekanych, suszonych moreli oraz rodzynek. Pycha!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rafasia
Czas publikacji:
wtorek, 20 kwietnia 2010 23:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • edysia79 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 21:11:20:

    Jak na owsiane ciasteczka to bardzo puszyste są. Podobają mi się, biorę sobie przepis, bo akurat wczoraj kupiłam płatki owsiane :)

  • kasiad56 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 21:37:23:

    Jeden za drugim znikały w moim brzuchu :)

  • rafasia napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 23:10:23:

    To były pierwsze owsiane w moim życiu - właśnie z tego przepisu, więc nie umiem ocenić ich puszystości. Wiem jednak, że są pyszne :) Co ważne - to masło. Kiedyś rozpuściłam za mocno w mikrofali i było lekko płynne - ciastka w trakcie pieczenia niebezpiecznie się rozlały i wtedy rzeczywiście były twardsze. Ponadto ja robię nieco większe porcje - w oryginalnym przepisie składniki wystarczają na 30 sztuk. U mnie jeśli wyjdzie 20 to już jest sukces :)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl